Brylant czyli szlifowany diament. Szlifuje się go na kilka różnych sposobów. Najczęściej spotykanym i znanym jest szlif brylantu - inaczej szlif brylantowy, ale istnieją również inne kształty które również należą do tych najbardziej pożądanych.
Szlif brylantowy. Jaki jest i co go wyróżnia?
Szlif brylantu uzyskuje się dopiero po odpowiedniej obróbce diamentu. Znacznie wypływa on na wartość brylantu. Jeśli szlif zostanie nieprawidłowo wykonany wartość i cena brylantu może ulec znacznemu spadkowi. Skalę szlifu oceniamy w pięciu stopniach. Na czym polega ocena i skala brylantu? Przede wszystkim ocenia się kształt kamienia, jego proporcje oraz odpowiednie wykończenie. Niewprawne oko nie jest w stanie ocenić, czy szlif brylantu jest wykonany właściwie, czy nie. Ten klasyczny powinien mieć co najmniej 58 faset - 25 w podstawie oraz 33 w koronie.
Szlif brylantu jest najdroższy ze wszystkich. Wpływ na to ma między innymi to, że w trakcie jego obróbki traci się najwięcej cennego kamienia. To nawet 60%, więc bardzo dużo. Poza tym, dzięki swoim idealnym proporcjom, najlepiej odbija światło, dzięki czemu diament fantastycznie błyszczy.
Pozostałe rodzaje szlifu
- szlif szmaragdowy który ma prostokątny kształt. Doskonale sprawdza się w otoczeniu mniejszych kamieni i doda biżuterii wyjątkowy wygląd. Nie jest jednak tak błyszczący jak szlif brylantu.
- szlif łezka zgodnie ze swoją nazwą ma kształt łezki. Ten często wykorzystuje się w wisiorkach ponieważ jego wyjątkowy kształt świetnie współgra z łańcuszkiem i idealnie ozdabia damskie dekolty. Dzięki swojej symbolice często wręczany jest jako prezent Walentynkowy, przywołując romantyczne chwile.
- kolejnym szlifem jest diament w szlifie owal który przybiera kształt elipsy i pięknie prezentuje się w pierścionku zaręczynowym, ponieważ optycznie wydłuża palce i wysmukla dłonie.
- szlif w kształcie serca najczęściej wybierany na rocznice ślubu. Umacnia uczucie i przypomina o miłości. Zazwyczaj oprawia się go w pierścionkach rzadko w kolczykach czy wisiorkach, ale zdarzają się i takie okazy.